torsdag den 6. juni 2013

Besøg på Sofiero Slot - Rhodoholics se her;)


Sofiero Slot lige uden for Helsingborg i Skåne. Det var dronning Ingrids forældres sommerslot i Skåne.  Slottet er bygget i 1864. I 1905 får den daværende Kronprins Gustav Adolf og hans hustru Margareta slottet i bryllupsgave.
Kronprinsesse Margareta var meget glad for blomster og have. I 1910 fødes Ingrid og hendes far planter en Rhododendron først i parken. De får 3 børn, men Kronprinsessen dør uventet  i 1920. Efter 3 år som enlig far til 3 gifter Kong Gustav Adolf sig med Lady Louise Mountbatten.
Dronning Ingrids far var meget interesseret i botanik og helt specielt i Rhododendroner. Haven er anlagt gennem et langt liv og består af en kæmpe samling af Rhododendroner fra hele verden. Der findes nøjagtige haveplaner og optegnelser af hvad der trives bedst her i det nordisk klima. Han var en virkelig ekspert.
Dronning Ingrids far Gustav Adolf døde i 1973. Inden havde han testamenteret slottet til Helsingborg Kommune, så alle kan nyde den smukke have og slot.
Haven eller parken er absolut værd at besøge og har flere højdepunkter gennem året. Kun 30 minutter fra Danmark - Du kan se Kronborg fra vinduerne på slottet.
Blomster i svenske farver, Gyldenlak-Forglemmigej og Narcisser.


 Hvide og rosa Forglemmigej i lange baner.Tulipaner, små taks og holdt i skønne farve toner.Tulipaner både enkelte og dobbelte. En smuk sammensætning.Haveinteressen var nedarvet i flere generationer.


Dronning Ingrid fik rejst denne buste til minde om sin far, der lagde et kæmpe arbejde i at lave nøjagtige haveplaner og fulgte med i hvilke rhododendroner der trivedes i vores klima. Han var en ekspert på området, og hjembragte sjældne sorter fra rejser rundt i verden.

Rhododendronerne var alle steder i parken og op til 3-4 meter høje. Der var tusinder, men de var endnu ikke alle i blomst.
I får nogle billeder men det kan slet ikke beskrive alt det vi oplevede, så og duftede:En lille del af en skøn haveoplevelse med min søster. Det var hendes julegave. Vi brugte 6 timer i parken og var helt fyldt af historiens vingesus og alle de tanker der lå bag denne fine slotshave.
4 kommentarer:

Gitte sagde ...

Jeg var på Sofiero for en del år siden med min mor og min søster. Det var en dejlig oplevelse, og sikke nogle rhododendron. Man kan se at de er meget gamle. Det er helt sikkert et sted jeg gerne vil besøge igen.

Fru Friis sagde ...

Jeg har også været der en enkelt gang, og vil meget gerne gense stedet. Dengang talte vi også meget om hvor smukt det måtte være når rhodoerne blomstrede, for hold da op.. der er mange gamle og smukke planter!

Jette sagde ...

Hej Anne.Ja! min søster har jo allerede fortalt at vi har basøgt den dejlige have.Jeg har været der flere gange og det er altid en oplevelse.God dag Jette

Kathrine V. Dahl sagde ...

Tak for turen - har lige siddet hos en god haveveninde i hendes drivhus og fortalt om vores tur:-) Fine billeder! Knus